Dorin

Dorin

vineri, 11 octombrie 2013

Sfaturi pentru imbunatatirea PC-ului


                                Sfaturi pentru imbunatatirea PC-ului


Salutare dragi prieteni, azi am sa va invat cum sa imbunatatiti performanta PC-ului.Din diverse motive sistemul de operare se misca tot mai greu , problema se poate remedia, dar nu toti userii stiu cum sa rezolve aceasta problema.
In acest tutorial am să vă ofer mai multe detalii referitoare la această problemă, cu care se confruntă toti userii la inceput.
Mai toti, ne aruncăm entuziasmați în descărcarea programelor, în mod special dacă este vorba de un program gratuit, indiferent dacă este deja instalat în calculator un program care face același lucru.
Dezvoltatorii software oferă gratuitati cu condiția ca să acceptăm instalarea unui toolbar, a altui program, sau afișarea de anunțuri publicitare.
In acest fel, producatorul câștigă cu programul oferit, multi bani și popularitate. Unul dintre programele care fac parte din aceasta categorie este cunoscutul Yahoo! Messenger, lista este mare dar nu are rost sa continui.



La instalarea unui program trebuie sa tinem cont de categoria din care face parte, să ne gândim dacă nu avem un altul in calculator, care să faca acelasi lucru. Dacă este așa trebuie să ne hotărâm pe care il păstram. Programele necesare intr-un calculator sunt:
-firewall
-antivirus
-player audio
-player video
-pachet de codecuri
-arhivator
-program editare foto
-program utilitar
-program de backup
-pachet Office
-browser
-program scris CD/DVD
-program monitorizare temperaturi
-program care arata componentele din PC
-program chat
-program partitionare

Ce trebuie facut?
Nu instalati niciodata doua programe antivirus sau firewall in calculator, acestea se vor bloca unul pe altul si sistemul de operare o sa se miste foarte incet, sau chiar se poate bloca!

Eu vă recomand să instalați cât mai puține programe si să optați pentru folosirea acelora ce realizează operatiile de care aveți nevoie.

De asemenea va recomand să nu instalați programe gratuite daca nu aveti nevoie de ele, ocupa spatiu si consuma resurse!

Un sistem de operare foarte încărcat cu programe o sa se miste incet in comparatie cu unul care are decat programele necesare, consumul de RAM o sa fie mult mai mare, asta in functie de configuratia calculatorului si aplicatiile instalate.
Sfatul meu este sa stergetii toate programele și jocurile pe care nu le mai folosiți.



Procesorul este prea slab pentru a permite rularea programelor instalate în pc.
Din păcate nu puteți face foarte multe în acest caz. Soluția la aceasta problema este sa nu instalati programe multe sau jocuri si acestea sa se incadreze in cerintele de sistem.Aceasta problema o au calculatoarele si laptop-urile mai vechi, majoritatea netbook-urilor deoarece au procesoare cu viteze de calcul cuprinse între 900 Mhz și 1,6 Ghz. În cazul laptop-urilor si desktop-urilor, se poate rezolva problema cu un upgrade al procesorului.
Eu vă recomand să scapați rapid de programele a căror cerințe hardware depășesc caracteristicile netbook-ului.

Calculatorul are puțină memorie RAM.
Daca nu suneti dispusi sa mai investiti in calculator si folositi Windows 7 puteti utiliza functia ReadyBoost pentru a marii viteza sistemului de operare. Mai avem o optiune care ne ajuta dar nu foarte mult, mariti memoria virtuala.
Daca nici asa nu sunteti multumiti de performantele sistemului trebuie sa adaugati memorie RAM calculatorului vostru .
Atentie , trebuie sa studiati cu atentie cerintele placii de baza, cata memorie RAM accepta pe slot si in total, frecventa si tipul memoriei.Daca nu va descurcati cereti ajutorul unei persoane care stie ce face, ca sa nu ramaneti cu componenta care nu o puteti folosii,sau sa stricati calculatorul.

Hard Disk-ul e defect sau merge foarte greu.
Puteti sa verificati daca hard disk-ul are BAD-uri(sectoare defecte) cu Ubuntu LiveCD.  In cazul in care aveti un hard disk lent sistemul de operare nu este capabil să ruleze rapid si acesta trebuie inlocuit cu unul mai bun.
Cel mai probabil hard disk-ul vostru are 5400 rpm, acesta trebuie schimbat cu unul de 7200 rpm. Daca nu va pricepeti la calculatoare, ma refer la partea da hardware, chemati pe cineva specializat sa remedieze aceasta problema.

Componentele se încălzesc foarte tare.
Ca sa evitam incalzirea componentelor curățați periodic ventilatoarele din calculatorul vostru de praf și asigurați-vă că funcționează corect.
Asigurati-va ca orificiile prevăzute pentru întrarea aerului rece și eliminarea aerului cald nu sunt blocate. Nu tineti laptop-ul in brate, pe patura sau covor acesta va trage toate particulele de praf.
Nu tineti desktop-ul in spatii inchise, ca aerul sa poate circula în voie pe lângă el, am vazut calculatoare pline de praf, care se blocau de cand boota sistemul de operare.
De asemenea puteti adauga ventilatoare care sa asigure un flux corect de aer, pentru racirea calculatorului.

Calculatorul este virusat.
Realizați cât mai curând o scanare cu un antivirus actualizat. Nu contează că folosiți în acest scop o soluție gratuită sau una comercială, important este sa scanati calculatorul periodic cu antivirusul vostru. Daca nu sunteti multumit de el si aveti dubii, puteti sa-l stergeti si sa instalati altul.
Curatirea sistemului periodic de fisiere inutile
Atunci cand instalati si stergeti tot felul de programe si jocuri, raman resturi din programe in Registry. Sunt programe utilitare gratuite si foarte bune care rezolva problemele unui sistem de operare, dar nu toate. Vă recomand sa folositi cu incredere CCleaner pentru remedierea problemelor din Windows.
La pornirea sistemului de operare se incarca prea multe programe.
Atunci cand porniți calculatorul odata cu Windows se incarca toate programele, consumul de resurse al acestora fiind foarte mare, sistemul de operare are o performanță scazuta. Puteti sa stergeti aproape toate programele care se incarca odata cu Windows, cu ajutorul programelor CCleaner sau StartupDelayer. 
 
Driverele nu au fost actualizate sau nu sunt instalate.
Descărcați de pe site-ul producatorului și instalați ultima versiune a driverelor componentelor din calculator pentru ca sistemul de operare sa mearga bine.
Componente care nu pot lucra împreună:
Inainte de a cumpara o componenta noua pentru calculator trebuie sa facem investigati legate de placa de baza. Daca nu faceti acest lucru componenta respectiva poate sa nu fie compatibila cu placa de baza si apar tot felul de conflicte.
Puteti sa va dati seama imediat daca nu este compatibila, sistemul de operare nu booteaza , apare un ecran albastru BSOD, twiterul o sa va scoata niste sunete conform problemei. Pentru a remedia imediat problema eliminati componenta noua din calculator.
Va mai astept si la tutorialele urmatoare.

Niciun comentariu: