Dorin

Dorin

luni, 30 septembrie 2013

Verificarea un link dubios inainte de a da clic pe el


Verificarea un link dubios inainte de a da clic pe el



Poate nu stiati, dar nici cele mai bune programe antivirus si firewall, nu te pot proteja de riscurile ce apar in momentul cand dai clic pe un link virusat. Link-urile acestea par la prima vedere doar niste scurtaturi catre videoclipuri muzicale, comedie, stiri de tot felul, oferte de nerefuzat sau vestitul butonul Like.
In realitate ele sunt create pentru a va fura identitatea si informatiile stocate pe hard disk. Aceste link-uri pot fi trimise prin email-uri, diferite postari  pe Facebook sau mesaje primite pe Messenger chiar si de la prietenii tai, dar fara ca ei sa stie de aceasta.
Pentru a evita aceste probleme utilizati verificarea tuturor link-urilor pe diferite site-uri inainte de a da clic pe ele. Solutiile sunt gratuite, rapide si nu trebui sa descarcam absolut nici un program, pentru scanarea unui fisier sau link. 

Trecerea cursorului peste link

Cateodata linkul mascheaza numele site-ului catre care este directionat. Daca trecem cu mouse-ul peste link fara sa dam clic, vom observa intregul URL al destinatiei link-ului. in coltul din stanga jos al browserului.

Foloseste un scanner de link-uri

Mai jos aveti cateva site-uri cu care puteti scana link-urile primite .

http://onlinelinkscan.com/

Aceste scannere de linkuri sunt ori site-uri, ori plug-in-uri care permit introducerea URL-ului unui link suspect si verificarea acestuia. Exista o multime de scannere de linkuri printre care cel mai folositor este VirusTotal.
VirusTotal scaneaza un link folosind mai multe servicii, ca cele din lista de mai jos, astfel afiseaza foarte rapid rapoarte cu rezultatele obtinute.















Google Safebrowsing
MalwarePatrol
AlienVault
Minotaur
Antiy-AVL
Netcraft
Avira
Opera
BitDefender
Phishtank
C-SIRT
SecureBrain
CLEAN MX
Sophos
Comodo Site Inspector
K7AntiVirus
CyberCrime
Kaspersky
Dr.Web
Malc0de Database
ESET
Malekal
Fortinet
MalwareDomainList
G-Data
ADMINUSLabs



In fiecare zi, apar tot mai multe link-uri periculoase prin care ne putem infecta calculatorul si pierderea unui cont de pe un site de socializare sau chiar hard disk-ul.

Nu uita, fii foarte atent si verifica orice link sau fisier daca nu iti inspira incredere!

Niciun comentariu: