Dorin

Dorin

vineri, 30 august 2013

De ce sa instalam Linux ?











Salutare prieteni, am ales sa scriu despre acest subiect din dorinta de a face cunoscute distributiile care au la baza nucleul Linux. In momentul acesta nici eu nu sunt avansat, in acest sistem de operare.
Am descoperit informatii care sunt utile si doresc sa le impartasesc tuturor.
Cum majoritatea utilizatorilor de calculatoare folosesc sistemele de operare Windows, cel mai curios este faptul ca majoritatea nu vor sa accepte ca exita o alternativa gratuita si sa testeze Linux.
Daca cautam pe Google, o sa descoperim ca Linux nu este chiar un sistem de operare, ci nucleul(kernelul) unui sistem de operare. Linux a fost creat de catre un student finlandez Linus Torvalds avand la baza sistemul UNIX. Acest nucleu impreuna cu pachetele de programe formeaza sistemul de operare numit distributie ce are la baza nucleul Linux. Sistemele de operare Linux sunt folosite mai ales pentru mediul server, deoarece sunt foarte stabile si sigure.
In momentul de fata, daca am cauta pe net gasim zeci de distributii, cum ar fi : Debian, Ubuntu, Gentoo, Red Hat, Suse (OpenSuse), Slackware si lista poate continua. 


Daca ar fi sa facem un sondaj de opinie printre internautii care foloses distributii,ce au la baza Linux, nu cred ca poate afirma cineva ce distributie este cea mai buna, fiecare are cel putin o distributie preferata.
Instalarea distributiilor Linux este usoara, iar utilizarea lor nu mai creeaza problemele care existau odinioara. Aceste distributii se pot folosi pentru filme, muzica, Internet, unele jocuri, programe de grafica, suita OpenOffice care este concurentul Microsoft Office.
Inainte de toate, aceste ditributii au un mare avantaj, acesta este ca majoritatea sunt gratuite si legale. Nu trebuie sa ne facem probleme cu programele care vrem sa le instalam, acestea sunt gratuite.
Acum trebuie sa instalam firewall si antivirus, de curand au aparut virusi si pentru acest sistem de operare, dar nu sunt asa de multi ca in Windows si nici foarte periculosi.
Ma bucur daca v-am trezit interesul, de aceea va pun la dispozitie cateva link-uri catre site-uri de unde puteti descarca distributiile de Linux.
http://www.ubuntu.com/
http://www.slax.org/
www.mandriva.com/
http://www.puppylinux.com/
http://kiwilinux.org/
http://www.linuxmint.com/
http://www.centos.org/modules/tinycontent/index.php?id=15
Lista distributii Linux http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_a_distribu%C8%9Biilor_Linux
Puteti sa descarcati o distributie LiveCD pe care o ardeti pe un CD/DVD sau Stick USB. Aceasta distributie poate rula direct de pe CD fara a se instala in calculator. 
Puteti sa instalati Windows si Ubuntu dual boot, pe acelasi hard disk sau separat. 
Daca nu va descurcati, va pot ajuta. Succes.

Niciun comentariu: