Dorin

Dorin

marți, 27 august 2013

Redimensionare partitie cu Gparted


De ani buni folosesc doua sisteme de operare Windows XP- Linux dual boot pentru faptul ca am anumite avantaje. Am instalat in Linux anumite programe de grafica pe care nu le pot folosii in Windows pentru faptul ca trebuie sa cumpar licenta, la preturi foarte mari. Alt avantaj este ca Linux este mai rezistent la virusi, nu consuma multe resurse si are Compiz Fusion niste efecte speciale care nu le gasesti in Windows .
Acum sa revenim la subiectul tutorialului de azi, programul de partitionare Gparted.
Primul pas, este legat de partiţionare, un proces pentru care mai demult foloseam programe descărcate de pe tot felul de site-uri dubioase, cu crack-ul lui si virusul din el. De ceva timp însă folosesc programele de partiţionare din Linux, care sunt gratuite şi sunt incluse pe LiveCD sau se pot instala din Ubuntu Software Center, Synaptic si de pe Internet.
De această dată, am ales să bootez de pe Linux Kiwi instalat, nu de pe un LiveCD, am avut instalat programul de partitionare Gparted din alt tutorial, pentru ca acesta nu este incorporat in Kiwi Linux, decat pe LiveCD. 
Ce face acest program de partitionare ?

In primul rand creaza partitii,in format NTFS, FAT16, FAT32, EXT2, EXT3, EXT4, SWAP si lista continua. Acesta poate sterge si redimensiona toate tipurile de partitii, un aspect foarte important este ca poate sa faca o partitie bootabila, verifica sistemul de erori si le remediaza.
  In situatia in care ati dat din greseala sa stergeti o partitie, acesta nu o sterge imediat, va intreaba daca sunteti sigur ca vreti sa faceti acest lucru, este bine conceput si are masuri de siguranta pentru a evita aceste greseli.
Ca sa deschidem Gparted mergem in secţiunea System & Administration si dam clic pe el.























 
GParted, a făcut multe progrese în ultimele versiuni aparute şi oferă acum un mediu complet grafic şi intuitiv, în care poţi să faci ce vrei cu partiţiile, trăgând pur şi simplu cu mouse-ul de marginile partitiilor, sau folosind sagetiile acelea mici din dreptul casutei unde arata cati mb are partitia respectiva.











Dupa ce ati modificat partititia pentru redimensionare,dati clic pe Apply semnul acela verde de linga sageata portocalie.















Acum o sa se deschida o fereastra in care este scris un mesaj, inca care va intreaba daca sunteti de acord, apoi dati clic pe butonul Apply si operatia de repartitionare a inceput.
 









 


În majoritatea situatiilor, daca Windows-ul nu este pe prima partiţie, poate creea probleme, eu am ales să redimensionez partiţia de Kiwi Linux, pentru a creea o noua partiţie.
 In momentul operatiei de redimensionare, programul arata o fereastra de detalii, in care oferă informaţii interesante despre ce se întâmplă in acest proces. Am uitat sa expandez, dand clic pe acel mic tringhi unde scrie Details, din aceasta cauza nu apar aceste detalii.











Operatia de repartitionare a fost incheiata cu succes, clic pe Close asteptati putin si apoi inchideti Gparted daca nu mai aveti nimic de facut.







 
Bineînţeles la fiecare partie sau hard disk, semnul acela ca un triunghi din imaginea de mai sus deschide o serie de alte informaţii. Daca doriti sa aflati cum se face mutarea informaţiei bloc cu bloc sau verificarea fiecarui sector de pe hard disk, puteti sa experimentati pe hard disk-ul vostru in siguranta si fara nici un risc, dar cu atentie.
Cam atat despre acest program minunat si gratuit.
Va multumesc pentru ca ati vizitat blogul meu, va mai astept si la urmatoarele tutoriale.































Niciun comentariu: